DHlogo_mobil

Aktuella delprojekt i Stickut!

UNGDOMSSNACK.se  -en podcast- (VILANDE)

UNGDOMSSNACK.se – En ny Podcast AV, MED och FÖR unga.

Den 2 mars 2018 lanserades en ny podcast av tre drivna, kreativa ungdomar. De har döpt den till ”Ungdomssnack.se”.


Prolog
Idén om en podcast växte fram eftersom vi upplever att det finns många unga som inte vågar eller vill ta upp olika tonårsproblem som påverkar dem negativt. Via vår podcast låter vi ungdomar höra och även delta i våra diskussioner och stå för sina tankar. Fortunata Kolumpar 17 år, som också menar att de podcasts som man kan hitta idag görs av vuxna alt. att de är initierade av vuxna och/eller bygger på vuxnas idéer.

Därför vill de nu skapa en podcast som helt och hållet kommer från unga och vänder sig till unga (från idé till genomförande). Målet är att skapa en unik egenproducerad podcast där unga vänder sig till unga och tar upp ämnen som de själva är intresserade av och funderar mycket över. Målet är också att producera totalt 7-10 avsnitt som skall läggas upp under vårterminen med start v.9.

Vi (Drömmarnas hus) har nu under hösten haft att antal sittningar med ungdomarnas där vi verkat stöttande, med målet att de skall bli självgående efter den första inspelningsomgången.
Vi har inom projektet bl a varit behjälpliga med att ta fram en projektplan, research, en egen domän/hemsida, med lokaler, inspelningsteknik mm.

 

Första avsnittet kunde man avnjuta fredagen den 2 mars.

WWW.UNGDOMSSNACK.SE

”El Grande- KaninERNAS konung!”
- Kaninen som kunde tala - (avslutat)

För att skapa delaktighet och engagemang kring tematiken ”Stick ut” hos de yngre barnen, skapade vi en sagoworkshop som handlade om en kaninhåla. Kaninhålan beboddes av en mängd kaniner som dagarna i ända hackade morötter och åt.
Men det fanns en kanin som var speciell...
Denna mycket speciella kanin ”Plopp” kunde till de andra kaninernas förfäran helt plötsligt prata människospråk!
En gång förut hade man hört talas om detta. Det var den mytomspunna kaninen El Grande som haft samma gåva och då begett sig till människostaden.
Plopp längtade ut till den stora staden där man kanske kunde få prata lite människospråk och där allt kunde hände.
Barnen fantiserade mycket om hur det var i kaninhålan och vad Plopp skulle få vara med om.
Dessa historier bygger vi vidare på till en sagoföreställning för de yngre barnen (fritidshem under påsklovet) och familjer (på lördagar).
 
Premiär: Lördagen 24 mars
Manus och regi: Liza Fry
Scenografi, ljus och ljud: Peter Hartman
Skådespelare och berättare: Kajsa Englund
Publikvärdar: Sara Zeim/Claudia Fry
 
Lördags- föreställningar ” El Grande- Kaninhålans Konung!” Två lördagar kommer vi att spela föreställningen ”El Grande- Kaninhålans Konung!”- Kaninen som kunde tala, offentligt för barnfamiljer.
Det blir dels på Premiären som sker lördag den 24 mars och vi spelar även lördag den 7 april.

 
BOKA BILJETTER FAMILJ          BOKA BILJETTER FRITIDS

FASADKONST på Ramels väg 115 (pågående)

Genom partnerskapet har det också vuxit fram ett konstprojekt där Victoria Park upplåter en kortsida på ett 8-våningshus för att skapa fasadkonst. Inom ramen för Stick ut kontrakterade vi en konstnär, Erik Vestman som under hösten har arbetat medskapande med unga i området för att ta fram idén till verket.
Tillsammans med Victoria Park formulerade vi också en ansökan till Boverket för att detta skulle få bli verklighet samt få den inramning den förtjänar.

Så här beskriver konstnären Erik sitt arbete i förstudien och med barnen;
Barnens delaktighet och medskapande är centralt i Stick ut. Det är förhållandevis ovanligt att barn får gestalta offentliga konstverk så det känns kul att få vara med i processen. En av svårigheterna är att visualisera och konkretisera hur konstverket kan komma att se ut så tidigt i processen.
För mig var det viktigt att göra platsen konkret och förståelig för att deltagarna i workshops skulle greppa på vilken plats konstverket skulle placeras. Därför började jag med att bygga en skalenlig fasad för att visa under introduktionen och även testa konstverken på.
Annars var tanken att prata om offentlig konst. Visa exempel och nämna storlek och material och hållbarhet i utomhusmiljön. Materialen i workshop var av en typ som skulle kunna skalas upp utan att bli för tungt och ta för mycket vind. Snören, ståltråd, papper, färger etc. (Som i större storlek kan bli rep, rundstål och plåt) Och framför allt att det för deltagarna skulle kännas inspirerande, kul och viktigt att få bidra med förslag på gestaltningar till en plats som de kände till och såg ofta.


Vi hoppas och ser fram emot att detta konstverk mm nu blir verklighet och uppförs under 2018 då det är väldigt fina idéer som Erik och barnen arbetat fram. Fortsättning följer…

En liten bit av mig (AVSLUTAT)

Under 2018 vill vi genom konsten skapa kreativa möten med människor i olika åldrar. Människor som endast delar det faktum att de bor i området Herrgården, Rosengård.
Vi vill samla in och därefter lyfta fram de olika delar som de vi möter, vill dela med sig av. Via konsten skapar vi dialog, ger utrymme för olika uttryck samt går mot en gemensam målpunkt i form av en stor Vernissage/FINAL/Konstutställning. En konstinstallation som skall synliggöra varje enskild individ såväl som bli en storslagen summa av varje enskild pusselbit.

Workshops:
Under perioden mars – oktober kommer vi att genomföra en rad olika workshops. Vi gör då nedslag och skapar tillfälliga kreativa vardagsrum på olika platser i området. Parallellt med detta kommer vi också att bjuda in till några mer fördjupade kreativa processer för speciellt intresserade deltagare.  
Konstnären Jafer Taoun kommer att utgå från enkelt ofärgat tyg i olika format. Dessa tyger skall sedan färgas enl. gammal tradition, d v s i olika färgbad. Dessa tyger utgör sedan varje deltagares ”duk” där man bjuds in till att dela med sig av ”en liten bit av sig själv” på. Detta sker med hjälp av olika konstnärliga tekniker som konstnären Jafer tillhandahåller.

FINAL/Vernissage/Konstinstallation:
Stor utställning på Form Design Center den 14-18 november

Nu börjar det närma sig med stormsteg, den stora FINALEN av den konstprocess som vi arbetat med sedan i våras: En liten bit av mig. Vi är fortfarande igång med att hålla löpande workshops (t o m oktober ut) och alla verk är ännu inte klara men vi kan utlova en härligt livgivande, högst inspirerande samt färgsprakande installation på Form Design center den 14-18 november. Vernissage onsdagen den 14 november kl: 13.00

Smakprov visas på Rosengård
Vi kommer redan under höstlovet att marknadsföra den stora utställningen genom att visa upp några av verken på Rosengård Centrum i butiksgatan, med start lördagen den 27 oktober.

En liten glimt av mig (pågående)

Rosengård är en stadsdel med mångfald av människor från olika bakgrund, kulturer, åldrar. Det är en stadsdel av identitetssökande där det gamla möter och skall förhålla sig till det nya, dit kultur följer med och lyftes upp och trampas ner. Här finns viljan att berätta sin berättelse men inte alltid tilliten till att någon lyssnar.
Så formulerade illustratören David Henson sig, när han presenterade en idé för oss på Drömmarnas hus.

David, som bor i området Herrgården-Rosengård, är själv en aktiv kulturarbetare och hade länge funderat över hur han skulle kunna skapa kreativa möten med sina grannar i området. Sagt och gjort, vi valde att starta ett litet pilotprojekt som ett nytt delprojekt, där Dave skulle ges möjlighet att testa sina idéer. Faller detta väl ut så hoppas vi att det skall kunna generera i ett fullskaligt projekt redan nästa år.

Det som det redan nu skall resultera i, är ett antal unika porträtt som är tänkta att visa människan bakom ytan. Visst låter det spännande?

Resultatet kommer givetvis att visas såväl digitalt som analogt i november/december 2018. Exakt var och när återkommer vi om, så snart det är fastslaget.

Lyssna till Yosef´s inspirerande tankar inför workshopen.

Från vernissage

STICK UT! FINANSIERAS AV KULTURRÅDET OCH  MKB I SAMVERKAN MED ABF, TJEJER I FÖRENING OCH VICTORIA PARK.